Zanzibar (part II)

 photo IMG_0296_zpstlrd3ubc.jpg

Na een aantal dagen relaxen in het hotel en het verkennen van de buurt is het tijd voor onze eerste trip. We boeken een tour naar de hoofdstad Stone Town waar we door een gids worden meegenomen voor een halve dag sightseeing. Stone Town heeft een rijke geschiedenis en we worden dus overladen met informatie en genieten ondertussen van deze mooie stad.

 photo IMG_0291_zpsfhyverxj.jpg

 photo IMG_0286_zpsknzwmidd.jpg

We beginnen de tour meteen op de meest heftigste plek: the slave market. Op de plek waar vroeger de slaven verkocht en gemarteld werden staat nu een kerk. Helaas konden we niet naar binnen, omdat de kerk gerestaureerd wordt. Wel hebben we de foto gezien en in de kerk zijn veel verwijzen naar de slavernij te vinden. Naast de kerk staat een monument ter nagedachtenis die je op de onderste foto kunt zien. Nadat we hier even hebben stil gestaan bij de geschiedenis en de gids ons veel informatie geeft over deze tijd lopen we door naar de plek waar de slaven vroeger vast werden gehouden. Het zijn twee kleine, krappe kelders met lage plafonds. Het is donker, nat en kil. Er hangen nog kettingen en als ik hoor hoeveel mensen hier vast werden gehouden lopen de rillingen over mijn lichaam. Het is onvoorstelbaar, maar goed om ook bij dit deel van de geschiedenis stil te staan.

 photo IMG_0299_zps5ufawjas.jpg

 photo IMG_0301_zps1zptuwhj.jpg

 photo IMG_0308_zpscos1wjv5.jpg

We lopen verder naar de markt. Deze bestaat uit verschillende delen: groente, vlees, vis, elektronica en huishoudelijke producten. Nadat we bijna struikelen over een rog die open en bloot op straat lig en ik verga van de geur die daar vanaf komt besluiten we het vlees en visgedeelte over te slaan, maar we genieten daarentegen volop van het groente gedeelte. Zoveel kleur, zo mooi en check hoe goed alles eruit ziet! De avocado’s zijn huge!

 photo IMG_0311_zpsoubtuvkn.jpg

 photo IMG_0318_zpsyte8syo5.jpg

 photo IMG_0336_zpsobqq9esl.jpg

Het centrum van Stone Town bestaat uit allemaal smalle en kleine straatjes. Het is net een doolhof, maar gelukkig hoefde wij niet op de weg te letten omdat we een gids bij ons hadden. Door deze straatjes lopen niet alleen veel mensen, maar rijden ook fietsen en scooters. Het is wel een beetje opletten dus.

 photo IMG_0319_zpsc9np7t58.jpg

 photo IMG_0320_zpss9mt77mc.jpg

De deuren van huizen in Stone Town vertellen een verhaal. Aan de deur kun je zien wat voor familie er in het huis woont. Rijk of arm. Met veel invloed of weinig invloed, etc. etc. Hoe meer versieringen op de deur, hoe rijker de familie.

 photo IMG_0325_zpsack9b0mz.jpg

Deze lieve kindjes wilde graag op de foto!

 photo IMG_0330_zpsp2ptxp4f.jpg

Op dit plein was het gezellig druk. Mannen kletsen met elkaar en het onderwerp van gesprek die dag waren de verkiezingen. Vandaar ook de versieringen op het plein. Wij vonden ook vooral de telefoons en het bordje erbij erg leuk. Wil je bellen? Dan moet je wel een stukje klimmen!

 photo IMG_0332_zps886cpjq3.jpg

 photo IMG_0335_zpst9nwx3el.jpg

 photo IMG_0340_zpsh9ntbx7q.jpg

 photo IMG_0352_zpsqu8puwz6.jpg

De straten van Stone Town zijn gezellig druk. Er is van alles te zien en te beleven. Het leuke is dat de kerk en moskee hier gewoon naast elkaar staan en iedereen vindt dat prima. Verder vind je er winkeltjes, hotels en vooral veel mensen die gezellig op straat met elkaar aan het praten zijn of onderweg naar hun dagelijkse beslommeringen.

 photo IMG_0357_zps7crbgowo.jpg

 photo IMG_0359_zpspxtlplho.jpg

Stone Town ligt aan de zee en je vindt hier ook een stukje strand. Hier vind je o.a. public beaches.

 photo IMG_0365_zpssxwp6bzy.jpg

 photo IMG_0366_zpspgtplqc3.jpg

Verderop zijn mensen aan het vissen en vind je de haven. Hier vertrekt ook de ferry naar “the mainland”, Tanzania dus. Dit is een goedkopere optie dan vliegen en het is misschien wel net zo makkelijk en snel.

Wij waren erg onder de indruk van Stone Town. Een stad vol historie en een stuk verder ontwikkeld dan de rest van het eiland. We hadden ook enorm geluk met onze gids. Een leuke enthousiaste man die vol passie vertelden over deze stad. Onze tour zou een halve dag duren, maar uiteindelijk kwamen we pas eind van de middag terug in het hotel. Een geslaagde dag!

Liefs,
Andrea

Share:

1 Comment

  1. Avatar September 27, 2015 / 10:34 am

    och indrukwekkend hoor, die foto van de slavenmarkt… Mooi om deze historie te zien door je genomen foto’s! Klinkt zeker als een geslaagde dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.