Street art tour Amsterdam

 photo IMG_4097_zpsstqd87ln.jpg

Kunstwerken in New York, in de metro van Lissabon, in de hippe wijken van Barcelona, het is streetart wat ik kan waarderen. Hoe vaak ik al niet een foto heb gemaakt van streetart, maar er eigenlijk helemaal niets vanaf weet? Ik weet er echt niets vanaf. En veel dingen vind ik ook geklieder op hekken, op het station waar ik dagelijks kwam of op de ns-treinen. Alex van Trip4real nam mij en aan aantal andere travelbloggers mee op een street art tour door hartje Amsterdam. Ik had geen idee wat ik ervan verwachten kon, maar het was verrassend leuk en zeer interessant.

 photo IMG_4092_zpstpiwegv0.jpg

 photo IMG_4079_zpsiyjutyjy.jpg

 photo IMG_4086_zpsknp9ijm9.jpg
Als niet Amsterdammer kwam ik op plekken waar ik nog niet eerder was geweest, maar ook op locaties die ik wel degelijk kende. De streetart was mij nog nooit echt opgevallen. De straatjes door Amsterdam bekeek ik opeens heel anders. De beruchte Spuistraat staat bekend om de anti-kraak panden, met de galeries en straatartiesten. De graffiti en kunstwerken zijn hier niet te missen. Van prachtige kleurrijke gebouwen tot de kleine kunstwerkjes in de hoeken. Dan is het toch zeker jammer dat dit allemaal gesloopt wordt en zeker als je de verhalen erachter hoort.

 photo IMG_4061_zps9rnjpfr1.jpg

 photo IMG_4072_zpsugsgdpxn.jpg

 photo IMG_4073_zpslcqf0cyv.jpg

 photo IMG_4106_zpsbc7i6zxw.jpg

 photo IMG_4111_zpsbckhlmdg.jpg
Ik kende de graffiti wat uit de hiphop afkomstig was. Het illegaal spuiten van je naam en dat diep in de nacht. Dat heb ik eerlijk gezegd nooit begrepen. Natuurlijk zal het een kick geven. Alex vertelde ons dat wij in Nederland zelf waren begonnen en niet de hiphop look hebben overgenomen uit Amerika. Nee, wij in Nederland waren uniek met punk graffiti. Pas in 1982 kwamen Amerikaanse kunstenaars naar Nederland voor solo-exposities en werd de hiphop graffiti ook in Nederland zichtbaar.

Je vindt streetart mooi of niet. En het spuiten van namen is ook niet helemaal mijn ding, maar echte kunstwerken, zoals op de foto’s is te zien kan de stad toch wat opfleuren. Gemeente, winkeliers etc. weten dat ook en deze creatieve jongens worden nu vaak ingehuurd om een etalage op te fleuren of een gebouw een nieuwe look te geven. Verschillende straatjongens zijn nu ook commercieel met hun werk te vinden in verschillende streetart galleries. Super leuk!

 photo T4R-steet-art-tour-school-1024x1024_zpsmfiv7lvk.jpg
In Amsterdam, maar ook in andere steden is eigenlijk zoveel kunst te zien! En het was zo mooi om de achtergrond te horen en de achterliggende verhalen die bij de streetart kunstwerken horen. Wil je ook meer weten over streetart? Wandelend de straatjes van Amsterdam eens anders bekijken? Een gepassioneerde tour van Alex door Amsterdam? Dat kan bij Trip4real!

 photo CPL46KEWUAA4vjm 1_zpsrkmcwq1u.jpg

Liefs,
Marlissa

Share:

1 Comment

  1. September 26, 2015 / 10:26 am

    Het spuiten van je naam vind ik inderdaad ook maar onnodig en niet mooi. Maar inderdaad, deze kunstwerken zijn héél mooi. Een beetje kleur tussen alle grijze gebouwen, daar is niets verkeerd aan vind ik :p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.