Eet als een expert!

P1050298_zpsv3vccak3

Een tijdje geleden vertelde ik al dat ik drie nieuwe kookboeken heb gekocht. Maar Eet als een expert van gezondheid/voedingswetenschappers Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit is veel meer dan een kookboek. Eigenlijk mag je het niet eens een kookboek noemen, ook al staat het vol met recepten. Het gaat over de vele voedingshypes en verhalen die in de wereld worden gebracht. Zij halen verschillende hypes keihard onderuit of onderbouwen het succes en dat allemaal met wetenschappelijk bewijs.

Voeding vind ik interessant, maar met de trends/hypes/diëten heb ik helemaal niets. De eindeloze discussies tijdens een lunch of diner over wat nu goed of niet is vind ik eigenlijk heel vervelend. Het is allemaal niet zo zwart/wit en de meeste discussies waar ik in beland of hoor gaan nergens over. Iedereen roept maar wat en vaak vragen ze dan ook nog naar mijn mening. Maar wat moet je nu ook geloven? De media maakt het knap lastig voor veel mensen.

Niemand doet het blijkbaar goed?
Klassieke momenten zijn tijdens de lunch op werk. Zonder dat je het door hebt word je bekritiseert op wat je vandaag als lunch heb meegenomen. Af en toe snappen collega’s het echt niet meer en dan is het zo ver: de eindeloze discussie. Herkenbaar? Waarom drink je melk bij je eten? Een wit bolletje met hagelslag is toch helemaal niet lekker en trouwens ook niet goed voor je? Wist je dat in een Snelle Jelle heel veel suiker zit? Wat heb jij nu weer meegenomen, dat heeft toch geen smaak? Uiteindelijk beëindigd de discussie met: wat een onzin al dat gezeur over voeding, ik eet gewoon wat ik wil.

Ik en voeding
Thanks god, ik ben altijd blij als iemand zeg wat die eet wat hij wil. Helemaal prima en dat moet je vooral ook doen. Daar sta ik helemaal achter! Let dan ook niet op wat andere eten, maar oke. Iedereen heeft zijn eigen levensstijl inclusief voedingspatroon. Mensen zijn nog steeds verbaasd dat ik geen pakjes koop en sowieso vrij weinig in de supermarkt koop, veel groente eet en weinig vlees. Ik ben er wel van overtuigd dat je alles gewoon kan eten en dat het ook makkelijk kan. Als ik trek heb in iets wat ‘ongezond’ is neem ik dat ook, maar ik ga niet standaard elke vrijdagmiddag friet eten tijdens de lunch. Ik doe ook niet mee met de hypes, ik probeer niemand over te halen of te pushen om anders te gaan eten (als ik iemand inspireer vind ik dat mooi, maar ik ga niemand dwingen), ik eet wat ik lekker vind en alles wat ik eet kan ik wel onderbouwen en ik beantwoord nooit een vraag met: omdat het gezond is of dat het de hype van het moment is. Nee!

Eet als een expert
Maar ben je die eindeloze discussies ook zat? Met Eet als een expert kan je dat geouwehoer met wetenschappelijk bewijs beëindigen. Natuurlijk kunnen mensen daar weer vragen overstellen, maar dat nemen we voor lief. Alles komt naar voren in het boek, zoals brood, melk, granen, fruit, vlees/vis en dranken. Heel wat leuke en interessante feitjes. Als je al veel van voeding weet is de informatie niet heel vernieuwend, maar zeker een interessant boek om te lezen. Binnen een paar avondjes had ik het uit! Ik denk dat ik het boek nu maar in de kantine ga neerleggen.

Liefs,
Marlissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *