By Peter Lindbergh in Rotterdam

 photo IMG_8420_zpszpccks0x.jpg

Een paar weken geleden kreeg ik een berichtje: heb je zin om mee te gaan naar de Kunsthal voor de tentoonstelling Peter Lindbergh? Super tof was mijn antwoord. De laatste keer dat ik een tentoonstelling bezocht was vorig jaar in Londen van Yves Saint Laurent. Ik ga niet vaak, maar als ik ga heeft het dus te maken met mode. Peter Lindbergh is een bekende modefotograaf. Het mooie is dat hij een modefotograaf is, maar zo min mogelijk mode in foto’s terug laat komen. Hij is goed!

“Je kunt niet zomaar wat er in de wereld gebeurt negeren. Het zou niet uitdagend
zijn als modefotografie alleen maar over mode zou gaan.”

No tricks 
Peter Lindbergh vermijd dus heel bewust mode. Hij maakt niet de standaard Vogue foto’s, maar emotie, eenvoud, zelfbewuste en zo puur mogelijk is wat je terug ziet in al zijn foto’s. Het gaat om de vrouw, de persoon achter het verhaal en niet om de kleding. A smile is the best makeup any girl can wear! Ik vind het prachtig. Ik vind ook echt niet alles mooi wat in de Kunsthal hing, maar veel toch wel. Het zijn net schilderen met muzes als Kate Moss, Cindy Crawdford, Lara Stone, Christy Turlington en Linda Evangelista.

Havenstad Rotterdam
De tentoonstelling bestaat uit 9 thema’s met ongeveer 220 foto’s en is een ode aan Lindberghs veelzijdigheid met niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, polaroids, camera’s en heel veel vliegtickets. Die man heeft de wereld gezien, maar heeft een hart voor Nederland. Met zijn liefde voor industrie raakte hij geïnspireerd door de haven van Rotterdam. Dit jaar maakte hij dan ook in de haven een fotoserie van Lara Stone en Elisa Hupkes (haar eerste opdracht!). Deze foto’s sluiten de tentoonstelling op bijzondere wijze af.

A Different Vision on Fashion Photography
Ik ben blij geweest te zijn. Je moet er natuurlijk wel van houden, maar dan is het zeker een aanrader. Niet te groot, niet te klein, maar precies goed. A Different Vision on Fashion Photography is tot en met 12 februari nog te bekijken. Ben je wel nieuwsgierig, maar geen zin of tijd om naar de Kunsthal te gaan? In de Vogue staat een groot interview met Peter Lindbergh inclusief de foto’s die het afgelopen voorjaar in Rotterdam zijn gemaakt.

Liefs,
Marlissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *