Mijn favorieten soja yoghurts zonder toegevoegde suikers!

IMG_2738_zpsdpdqzczn


Als ik het woord ‘Soja’ zeg gaan bij sommige mensen de haren omhoog staan. De sojaboon (een peulvrucht) is dan ook vaak in het nieuws geweest. Is het nu gezond of ongezond?

Ik ben geen wetenschapper, de meningen verschillen en ik ga er dan ook niet te veel over zeggen. Maar uit het beperkte onderzoek blijkt dat matige sojaconsumptie veilig is. Ja, wat is matig? Eet met mate is een slogan die we aan veel producten hangen, maar het is dus niet schadelijk. Het wordt zelfs beweerd dat soja het risico op prostaat- en borstkanker verkleint, maar daar zijn nog meer onderzoeken voor nodig. Soja kan je dus gerust eten en het bevat onverzadigde vetten, vezels, eiwitten, vitamines en mineralen!

Prima vervanger voor dierlijke eiwitproducten
Voor mij is dit een prima vervanger voor de dierlijke eiwitproducten, zoals melk en yoghurt. Eiwitten heb je nodig (0,8 gr. Per kg) voor je spieropbouw en vernieuwing van cellen, zoals je haar en huid. 100gr sojayoghurt bevat ongeveer 5 gr eiwit en sojamelk is te vergelijken met halfvolle melk, met ongeveer 8,5 gram eiwit. Maar ook al heb je geen lactose intolerantie of ben je vegan, dan kan soja yoghurt nog steeds een fijne afwisseling zijn, want het is ook gewoon lekker.

0% suiker
Het nadeel van sojamelk, sojayoghurt etc. is dat hier vaak veel geraffineerde suikers aan worden toegevoegd. Dit maakt het mierzoet en minder gezond. Een shotje suikers in de ochtend heb ik liever niet. Het voordeel van in de stad wonen is dat ik de Ekoplaza, Groene Passage en de Marqt om de hoek heb. Hier worden net wat andere producten en merken verkocht dan bij de ‘standaard’ supermarkten. Bij de ‘groene’ supermarkten koop ik altijd soja yoghurt met 0% toegevoegde suikers! En ja, deze zijn ook echt lekker.

Sojade vs Provamel
Mijn favorieten? De naturel soja yoghurt van Sojade en Provamel. Je hebt ook yoghurt met smaakjes, maar ik ga altijd voor naturel en dan voeg ik zelf wat vers fruit toe. Sojade is wat steviger, dikker, meer richting de Griekse yoghurt qua structuur. Erg lekker! Dit is toch wel mijn nummer 1. Maar de yoghurt van Provamel is ook lekker en zacht van smaak. Deze is een stuk dunner in vergelijking met Sojade, maar wel op meer plekken te koop.

Wel eens soja yoghurt op bij de Yoghurt Barn? Dat is die van Provamel!

Eet jij wel eens sojayoghurt? En wat is jouw favoriet?

Liefs,
Marlissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *