Zelf doperwtenspread maken!

P1050284_zpsmox5ur2m

In het weekend neem ik graag de tijd voor een lunch, maar doordeweeks op werk is mijn lunch nooit zo spannend. Het liefste zou ik lekkere soepjes maken in de koudere maanden die gaan komen, maar dat gaat helaas niet. Het is vaak een salade of een cracker. Een cracker met hummus is mijn favoriet of met Philadelphia. Als je geen kaas en vleeswaren eet als broodbeleg kom je al snel bij gegrilde groenten en de spreads, zoals deze heerlijke doperwtenspread!

Doperwtenspread at ik volgens mij voor het eerst bij de Wasserette in Amsterdam. Echt super lekker met feta en kappertjes. Je ziet het steeds meer en je kan het ook gewoon kopen in de supermarkt, maar nog leuker is om zelf doperwtenspread te maken. Helemaal naar eigen wens! Ik maakte een hele simpele variant, maar je kan er natuurlijk voor kiezen om het pittiger te maken met wat chili, juist wat frisser door munt toe te voegen, beetje avocado toe te voegen of een lekker walnootje erdoorheen. Eet je alleen de spread? Of decoreer je het liever nog met wat gegrilde groente, rucola of tuinkers? En het is niet alleen lekker op een cracker of (geroosterde) boterham, maar ook voor op een wrap of als dip!

P1050276_zpsof6ymqqf

Doperwtenspread
400 gram diepvries doperwten
1 eetlepel Tahin (of bijvoorbeeld kwark)
Basilicum
Citroensap (ong. 1 citroen)
Peper en zout
Om het af te maken: mozzarella, feta, Parmezaanse kaas, walnootje, tuinkers, tomaatje, radijsjes….. What you want!

Kook de doperwten volgens de verpakking (ongeveer 10 minuutjes). Laat de doperwten goed uitlekken en schep een eetlepel Tahin erdoorheen. Ik vind 1 eetlepel meer dan voldoende, want het heeft een sterke smaak. Voeg de citroensap en wat basilicum toe. Pureer het met de staafmixer of in de blender.

Vind je de spread te dik? Dan kan je eventueel nog wat tahin of een scheutje melk toevoegen. Ik vind het altijd wel lekker als het wat stevig is! Ik pureer ook niet alle doperwten, de stukjes vind ik juist lekker. De peper en zout voeg ik eventueel later toe op brood/cracker net zoals de mozzarella of waar je zin in hebt!

Liefs,
Marlissa

3 Comments

  1. Patricia
    November 6, 2016 / 3:09 pm

    Lijkt me lekker. Ik heb hem opgeschreven. Toevallig vandaag tahin gekocht om zelf hummus te maken.

  2. Patricia
    November 6, 2016 / 3:10 pm

    Trouwens wel eens doperwtensoep op? Ook erg lekker.

    • Marlissa
      Marlissa
      Author
      November 6, 2016 / 8:52 pm

      Ja dopertwensoep is ook lekker!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.