Huh, lactose intolerantie?

IMG_1786_zpseeulsg7t

Door een goede griep kwam ik er achter dat ik intolerant ben voor lactose (een suiker in melkproducten). Een melk- en yoghurtverslaving hielp daar natuurlijk niet bij. Ik dronk nooit melk en at nooit yoghurt, maar opeens zaten deze producten in mijn dagelijkse menu. Toen de griep wel een hele lange nasleep had met voornamelijk het ‘niets’ kunnen eten moest er wel meer aan de hand zijn. Ja hoor, lactose intolerantie.

Hoe kan je het krijgen?
Een allergie kan je bij je geboorte meekrijgen en dan kan lactose zelfs gevaarlijk zijn. Een intolerantie bouw je in de jaren op, je kan het krijgen door een parasiet of door een griep die je darmwand beschadigd. Door een tekort aan lactase, dat in de darmwand wordt geproduceerd, kan je lactose niet meer afbreken tot glucose en galactose. Hierdoor ontstaan de klachten, want alleen glucose kan in het bloed worden opgenomen en als energiebron dienen. Het grote verschil met een allergie is dat je een grens hebt van een hoeveelheid dat je kan verdragen en niet. Je kan dus een minimale hoeveelheid lactose binnenkrijgen en je kan er zelfs weer vanaf komen.

Mijn eigen grens heb ik nog niet ontdekt. Waarschijnlijk heb ik er ook al jaren last van, maar heb ik het nooit geweten. Ik gaf de ‘vetheid’ van het eten de schuld, maar de producten waar ik echt slecht op reageer (brie, paté, geitenkaas, halloumi…) bevatten allemaal lactose. Weer een raadsel opgelost.

Het klinkt misschien spannender dan dat het is, maar dat valt reuze mee hoor.
Lactoseproducten zijn goed te vervangen door bijvoorbeeld soya, amandel en kokos. Het is verbazingwekkend wat je allemaal kan kopen! Ik let wel altijd op de verpakkingen, want vaak worden bij deze producten ‘een grote hoeveelheid’ geraffineerde suikers toegevoegd. Het is wel zo dat deze melksuiker in heel veel voorverpakte producten zit, zoals koekjes, sauzen, sappen en mueslirepen en in bewerkte producten, zoals vleeswaren, brood en gebak. Waar zit het eigenlijk niet in? Ik eet zo min mogelijk voorverpakte en bewerkte items, dus dat maakt het al makkelijker.

Melksuikers vermijden:
Yoghurt & kwark – Plantaardige yoghurt, zoals soja yoghurt (binnenkort mijn favorieten);
Kookroom – Plantaardige versie, zoals soja cuisine en kokosroom;
Melk – Soja-, amandel-, haver-, kokosmelk;
Boter – In olie bakken;
Kaas – Ga voor oude en harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, want daar zit geen lactose in;
Sauzen – Simpel om zelf te maken en ook nog eens lekkerder;
Vleeswaren – Vervangen door bijv. gerookte kip, hummus of zelfgemaakte spreads, zoals een doperwtenspread.

Je hebt ook veel producten die lactose vrij zijn, zoals lactose vrije yoghurt, Philadelphia, melk…. Maar dat wil ik nog eens uitzoeken, want daar wordt een stabilisator voor gebruikt. Hoe goed is dat? Interessant om eens uit te zoeken of heb jij het antwoord al?

Liefs,
Marlissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.