Van 10 km naar een halve marathon!


Hardlopen in de zomeravonden vind ik het fijnste, maar de herfst heeft ook zijn charmes. De mooie herfstige kleuren in het park, het zonnetje dat schijnt op de maas, de hoeveelheid zuurstof in de lucht, maar ook de donkere avonden en regenbuien horen erbij. Nu de donkere en koudere dagen aanbreken is de tijd van warme kleding, verlichting en andere routes weer aangebroken. Nog even wennen!

Maar van 10 km naar 21,1 km. Het plezier in lopen heb ik alweer een hele tijd, maar het loopritme kan beter. Ik blijf een beetje hangen op de 8 a 10 km, maar tegelijkertijd heb ik zin om weer kilometers te maken. Om het loopritme terug te krijgen heb ik mij ingeschreven voor een aantal wedstrijden (Zevenheuvelenloop & Bruggenloop) en heb ik met mezelf een doel afgesproken: eind dit jaar wil ik een halve marathon lopen.

In drie maanden tijd train ik richting de halve marathon, met de 10 km als vertrekpunt. De eerste maand zit erop en volgens mij heb ik me nog nooit eerder zo goed aan een schema gehouden. Ik loop gemakkelijker dan dat ik ooit heb gelopen, maar het blijft me verbazen hoe het hardlopen per dag kan verschillen. Ook al gaat een run niet zo lekker, ik doe wel wat op het schema staat. Dan maar wat rustiger bijv. Maar ook al loop ik heel lekker, ik ga niet verder rennen dan het schema zegt. Resultaat? Ik geniet ontzettend van het lopen, trek het liefste weer vaker mijn hardloopschoenen aan en heb alle vertrouwen in de halve marathon.

Voorlopig blijf ik even drie keer in de week hardlopen. Voor nu werkt dit erg goed. Op deze manier bouw ik de kilometers rustig op, wat weer goed is voor de gewrichten en spieren. Mijn hardlooptrainingen zijn zo opgebouwd, per week:
Maandag: korte loop met eventueel wat versnellingen
Donderdag: intervaltraining
Weekend: duurloopje

Waarvan de duurloop echt mijn favoriet van de week is! De intervaltraining heb ik nooit kunnen waarderen en heb ik eigenlijk altijd overgeslagen. Nu krijg ik er zelfs plezier in, want meer snelheid krijgen is natuurlijk altijd leuk. Wat is jouw favoriete loop?

En ga je dit jaar ook nog wedstrijden lopen?

Liefs,
Marlissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.