Tjah, dus dat… Bikram Yoga

Schermafbeelding 2016-10-27 om 16.25.02_zpsragokn4t

Met mijn yogamat onder mijn arm liep ik de zaal binnen. Van schrik rolde ik mijn matje maar meteen uit. Niet vanwege de warmte, maar vanwege de Speedo’s, Björn Borg onderbroeken (Björn Borg stond er nog net niet op) en de sport bh’s met strakke korte broekjes ongeacht het postuur. Daar stond ik dan in mijn shiny Stella McCartney outfit: een zwarte lange tight met een zwarte top. De enige stukjes huid waren mijn voeten, armen en gezicht. Misschien had ik mij wat beter moeten inlezen. Welkom bij mijn eerste les Bikram yoga. Test 2!

Terwijl de yoga teacher, zie een man in een strakke speedo, achter in de zaal van links naar rechts wandelde probeerde ik te wennen aan deze omgeving. Hij deed een beetje zenuwachtig met zijn briefje. Mij ga je niet vertellen dat daar de 26 houdingen op staan die elke les exact hetzelfde zijn in exact dezelfde volgorde? Maar een allervriendelijkste man waar ik niets over te klagen heb.

100 minuten zweten
Eindelijk was die eerste ademhalingsoefening voorbij en na een half uur was ik eindelijk een beetje gewend. De warmte was trouwens heerlijk! Ik merkte dat sommige houdingen soepeler gingen dan normaal. De kameel blijft een draak van een oefening en nuśīrṣāsana met Paścimottānāsana (thanks google) blijft mijn vijand, zie een gestrekt been met je bovenlichaam vlak over je been.

Ondertussen brak het zweet bij iedereen uit en de stank werd me soms gewoon echt te veel. Ik irriteerde me aan de Savasana waar we na elke oefening in moesten liggen, gedurende de laatste 30 minuten. Ondertussen probeerde ik te bedenken hoeveel oefeningen we hebben gehad? Zijn we er al bijna? De deur uitglippen, ik lig er immers toch voor? Ik was blij dat ik na 100 minuten de stinkende zaal uit kon en met mijn vriendelijkste poging zei ik gedag.

Poging 2
Dat was geen succes, maar ik moest van mezelf nog een tweede keer. Dan weet ik immers wat ik kan verwachten en valt het misschien allemaal wel mee. Jawel op zondagochtend om 9.00 uur stond ik weer op mijn yogamat in een zaal van 40 graden. Nu wist ik het zeker: ik voel me hier als een reptiel op een militairkamp.

De sfeer, de houdingen (elke les hetzelfde, no way!), de mensen, het is niet mijn ding. Na 2 lessen besluit ik dat mijn proefweek goed genoeg benut is. Een ervaring waar ik genoeg over kan schrijven en ik ben blij dat ik het eindelijk heb getest. Voor veel mensen is dit de ideale vorm van yoga. Dat is het niet voor mij. Op naar nummer 3!

Wat vind jij van Bikram yoga?

Liefs,
Marlissa

2 Comments

 1. October 29, 2016 / 11:18 am

  Wij hebben ook een Bikram Yoga zaal in de stad, ik fiets er altijd langs en vroeg me vaak af wat het nou precies inhoud. Nou dit dus haha! Totaal anders dan ik me had voorgesteld eigenlijk, ik dacht dat het juist meer bedekt en misschien met attributen zou zijn 😛 Naja leuk dat je het getest hebt in ieder geval 🙂

  • Marlissa
   Marlissa
   Author
   October 31, 2016 / 7:51 am

   Hahah weet je dat ook weer! Attributen gebruiken ze niet bij Bikram yoga, maar dat het meer bedekt is zou zomaar kunnen bij jou. Is maar net wat iedereen aantrekt en hoe je elkaar beïnvloed haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.