Trainen van 10 km naar een halve marathon

Als je de 10 km goed in de benen hebt kan het leuk en/of motiverend zijn om een nieuw doel te hebben. De afstand sneller afleggen? Of bijvoorbeeld meer kilometers achter elkaar lopen? Elke ambitie vraagt om een andere trainingsaanpak. Vandaag mijn ervaring en wat tips ‘op weg naar die halve marathon’. Van 10 km naar ruim 21 kilometer trainen. Een hele mooie afstand en in maart kan je deze bijvoorbeeld afleggen tijdens de CPC in Den Haag! Een mooie wedstrijd om voor te trainen.

De halve marathon is voor mij geen onbekende afstand, maar de laatste keer dat ik die gelopen had….. Long time ago! In het najaar van 2017 besloot ik dat het mijn nieuwe doel werd. De halve is ongeveer mijn favoriete rondje Rotterdam: langs de maas, over de Brienenoordbrug, langs de Kuip en terug over de Erasmusbrug. Hiervoor trok ik drie maanden uit. Drie maanden volgde ik een schema en koos ik voor een schema van Run2Day. Ik ben ervan overtuigd dat een op maatgemaakt schema toch het beste werkt (rekening houdend met werk, privé-leven, andere workouts, wensen, niveau, eventuele klachten etc.), maar online staan ook genoeg schema’s. Dit schema van Run2Day paste goed bij mij wensen en niveau dus daar ging ik voor.

Allereerst bouwde ik de frequentie op: van 2 naar 3 keer per week hardlopen.
Training nummer 3 werd een intervaltraining. En verder bouwde ik de wekelijkse kilometers steeds verder uit: ongeveer 10% erbij wekelijks. Ik heb altijd hardgelopen op gevoel, maar trainen aan de hand van een schema werkte nu wel heel fijn. Vooral de variatie beviel mij erg goed en zo vond ik de intervallen op een doordeweekse avond echt top. Een intensieve training, maar niet te lang voor na een werkdag.

Ondertussen schreef ik mij in voor de Zevenheuvelenloop. Een mooie test voor de halve marathon die ik einde jaar wilde lopen. De Zevenheuvelenloop ging goed en die 15 km heb ik fijn gelopen. Mijn benen waren top, de hongerklop een leerpunt. Een goede test dus!

Daarna had ik nog een maandje om de afstand door te trekken naar de halve marathon. Bij mij zakte het wat in door het winterse weer en minder motivatie. En toen was daar die halve marathon. Ik besloot om deel te nemen aan de Linschotenloop op 23/12. Dit was geen topper. Zogezegd een hel. Rond 10 km zelfs even gestopt, ik was er toen al zo klaar mee. Maar een betere support had ik niet kunnen bedanken. Dankzij mijn ouders ben ik toch over de finish gekomen.

Ook al train je lekker via een schema, heb je heerlijke lange afstanden gelopen, het is natuurlijk geen garantie voor een succesvolle halve marathon op het einde. Dat is het mooie en soms vervelende van hardlopen: het verschilt zo per dag hoe het gaat en het is en blijft ook nog eens een mentaal spel. Win of verlies je mentaal?

Kort samengevat:
1. Vind een hardloopschema dat bij je past.
2. Kijk naar wedstrijden die binnen je schema passen. Goed voor de motivatie, als test en omdat het gewoon erg leuk is.
3. Naar je lichaam luisteren is nog steeds het allerbelangrijkste en volg niet klakkeloos het schema. Afwijken kan echt geen kwaad!
4. Ga ervoor!

Wat is jouw doel? Ik ben nog in twijfel. Meer kilometers of een snellere 5 km?

Liefs,
Marlissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.